Ořechy

V zimním období trávíme doma díky brzké tmě více času, to znamená také více času pro mlsání. Aby bylo naše mlsání zdravé, padne volba také na různé druhy ořechů a semen. Ale POZOR! Prospěšné našemu tělu jsou pouze ořechy nepražené a nesolené!

Získáváme tak velké množství vitamínů, bílkovin a minerálů. Ořechy obsahují také velké procento tuků – ale jsou to tuky našemu tělu prospěšné – mono a polynenasycené kyseliny, které zabraňují ukládání LDL cholesterolu v našich cévách.

Ořechy jsou zdravé, a proto patří k našemu zdravému mlsání. Ale nelze je jíst po hrstích. Každý den stačí  jen pár kousků, neboť díky vysokému obsahu tuků mají i vysoký obsah energie, která by při nehlídané konzumaci vedla k nárůstu hmotnosti.

Vlašském ořechy – plody Ořešáku královského – obsahují ze všech ořechů největší množství zdraví prospěšných složek – omega3 nenasycené mastné kyseliny, draslík, hořčík, vápník, selen, mangan, zinek.

Kešu ořechy – jsou to vlastně nažky (plody) Ledvinovníku západního. Obsahují velké množství hořčiku, důležitého proti únavě a stresu.

 Pekanové ořechy – rostou na mohutném stromě (dorůstá výšky 25 – 40 metrů) s názvem Ořechovec pekanový, který pochází ze Severní Ameriky. Jádra ořechů jsou ukrytá v kožovité slupce a jsou velmi podobná našim vlašským ořechům. Vyšlechtěné, klimaticky odolné odrůdy, dokáží přežít i v našich zeměpisných šířkách. Kromě tuku mají pekanové ořechy hodně bílkovin, provitamínu A, vitamínů skupiny B, dále fosfor, draslík, vápník a železo.

Lískové ořechy – vitamín E, hořčík, vápník, železo. Jsou to plody Lísky obecné.

Para ořechy – draslík, hořčík, selen – důležitý pro zdravé vlasy a pleť. Jsou semena Juvie ztepilé.

Makadamové ořechy (správný název je Makadamiové ořechy) – zlepšují paměť a soustředěnost, olej v nich obsažený  vyhlazuje, vyživuje a zpevňuje pokožku. Jsou to plody Makadamie.

 Pistáciové ořechy – plody Řečíku pístáciového. Obsahuji především draslík a thiamin.

Arašídy neboli buráky – semena Podzemnice olejné – mají velké množství bílkovin, vitamínu E a vitamínů řady B. Vitamn B3 – Niacin – zlepšuje krevní oběh, příznivě působí na náš metabolismus. Vitamín B1 – Thiamin – příznivě působí na nervovou soustavu.

Mandle – obsahují vitamín E (antioxidant), hořčík, draslík, vápník. Jsou to jádra pecky plodu Mandloně obecné.

 Kokosový ořech – plod Kokosovníku ořechoplodého.

 Piniové ořechy – jsou to vlastné semena různých druhů borovic. Vysoký obsah tuků, vitamínu B1 a bílkovin. Mají blahodárné účinky při poruchách nervové soustavy. Použití: do salátů, omáček a rýžových pokrmů.