V létě máme v obchodech i na zahrádkách velký výběr z mnoha čerstvých zelených dobrot – množství bylinek a různých druhů salátů. Oblíbenou zeleninou je také špenát – zelenina plná vitamínů, vlákniny, minerálních látek a stopových prvků.
- pěstuje se u nás více odrůd
- špenát (spinacia oleracea) pocházející zřejmě z Blízkého východu (nejspíš z Persie) – v Evropě si na něm nejdříve pochutnali ve Španělsku, poté se přes Francii dostal i do střední Evropy
- na Litoměřicku se pěstuje mimo jiné i odrůda Sparrow, která v sobě nemá tolik vody a má vysoké procento sušiny – až 13 procent. Po usušení se špenát rozemele na prášek – tzv. pudr, který se používá k obarvení těstovin. Z deseti kilogramů mokrého špenátu se získá jeden kilogram sušeného špenátu.
- Pokud si špenát chcete pěstovat na zahrádce, dopřejte mu lehčí, hlinitopísčitou půdu s dostatkem živin. Pěstuje se z přímého výsevu. Pokud se prudce oteplí, špenát vykvete. Pak již není pro konzumaci vhodný – zhořkne. Proto je rostlinky potřeba průběžně kontrolovat a dobře zalévat.